![](/media/lib/353/n-kadzielnica-ed5d3b6a9ffb1e83419dbba4df8555d7.jpg)
Najwcześniejszy dowód na używanie psychoaktywnych właściwości konopi
13 czerwca 2019, 10:15Analiza chemiczna pozostałości znalezionych w kadzielnicy z zachodnich Chin dostarczyła jednych z najwcześniejszych dowodów na używanie konopi dla ich właściwości psychoaktywnych.
![](/media/lib/353/n-glowa-de6e4ab5dfc54f577437222c72580f25.jpg)
Na Syberii odkryto doskonale zachowaną wilczą głowę sprzed 40 tys. lat
12 czerwca 2019, 14:25Mężczyzna, który latem zeszłego roku szedł brzegiem rzeki w ułusie abyjskim w Jakucji, znalazł głowę plejstoceńskiego wilka sprzed ok. 40 tysięcy lat. Dzięki wiecznej zmarzlinie w czaszce zachował się nawet mózg.
![](/media/lib/302/n-chemioterapia-44a41a10f36f88d9fd29a0f479be0b0f.jpg)
Wciąż nie znamy dokładnych wyników leczenia nowotworów w Polsce
12 czerwca 2019, 09:41Polska onkologia i medycyna opiera się na zbyt malej ilości twardych danych; nie wiemy tak naprawdę, jakie są dokładnie wyniki leczenia nowotworów – powiedział PAP prof. Piotr Rutkowski, przewodniczący powołanego niedawno zespołu ds. tzw. cancer planu.
![Uderzenie asteroidy w Ziemię](/media/lib/146/n-1175070945_174199-111d6b57ab9a800e28c5e315c32deb11.jpeg)
Znaleziono miejsce po uderzeniu największego meteorytu w historii Wysp Brytyjskich
12 czerwca 2019, 05:25W 2008 roku w pobliżu szkockiej miejscowości Ullapool znaleziono pierwsze dowody na upadek wielkiego meteorytu. Na podstawie warstw materiału pochodzącego z uderzenia stwierdzono, że wydarzenie miało miejsce przed 1,2 miliardami laty w pobliżu wybrzeża
![](/media/lib/89/n-wisnie(2)-570e2e2a3d2efc8ebf0ff2bf1607c856.jpg)
Sok wiśniowy zmiejsza ból stawów i mięśni u pacjentek z rakiem piersi, które przechodzą hormonoterapię
11 czerwca 2019, 09:01Wiśnie zmniejszają bóle stawów i mięśni u leczonych inhibitorami aromatazy kobiet z nieprzerzutującymi rakami piersi.
![](/media/lib/179/n-boczniaki-d3e1a54c016b08f883de6637f7baf2fd.jpg)
Witamina D wytworzona pod wpływem słońca w boczniakach pomaga w walce z gruźlicą
11 czerwca 2019, 05:21W krajach o niskim dochodzie gruźlica pozostaje jedną z najbardziej śmiertelnych chorób zakaźnych. Każdego roku umiera na nią ok. 1,6 mln osób. W nowym badaniu wykazano, że wystawione na oddziaływanie słońca boczniaki ostrygowate stanowią szybko dostępne źródło witaminy D, a ta sprawia, że ludzie lepiej reagują na leki przeciwgruźlicze (poprawia się ich odpowiedź immunologiczna).
![](/media/lib/90/n-krew-cfc49aa92fe8dad2c6b730d7cd85055b.jpg)
W młodej krwi występują 2 białka, które działają ożywczo na mózg
10 czerwca 2019, 10:17W młodej krwi występują spore ilości dwóch białek, które pomagają odmładzać ważne struktury neuronów. To one mogą odpowiadać za korzystny wpływ takiej krwi na osiągi poznawcze starszych mózgów.
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
U osób z zespołem niespokojnych nóg może częściej występować zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
10 czerwca 2019, 09:43Wyniki wstępnego badania wskazują, że u osób z zespołem niespokojnych nóg bardziej rozpowszechniony może być zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestine bacterial overgrowth, SIBO). Szczegółowe ustalenia naukowców opublikowano na łamach pisma Sleep.
![](/media/lib/352/n-dzuma-93a4f6b8cdecd6d0566a286cd5ee0298.jpg)
Poznaliśmy nowe szczegóły na temat Pierwszej Pandemii
7 czerwca 2019, 12:23Międzynarodowy zespół naukowy przeanalizował ludzkie szczątki z 21 stanowisk archeologicznych. Uczeni chcieli w ten sposób więcej dowiedzieć się o ewolucji bakterii Yersinia pestis, która wywołała Pierwszą Pandemię, dżumę Justyniana z lat 541–542 oraz następujące po niej kolejne mniejsze epidemie, które trwały do około 750 roku
![](/media/lib/344/n-owoce-i-warzywa-684723b6d66b64e13714246878e41a71.jpg)
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.